New Updated 8. 10. 2024

Recenze Volvo XC60 - dravec v elegantním provedení

5 minutes read Author: Mechanik Max (Volvista srdcař)
Recenze Volvo XC60 - dravec v elegantním provedení

Volvo XC60 si zamilujete na první pohled. Elegantní design je ještě podtržen příslušností testovaného vozu k černočerné Black Edition, černá je nejen karoserie, ale i všechny doplňky, včetně označení modelu a motorizace zvenku vozu. Jedná se o designové SUV, které snese srovnání s nejlepšími modely této třídy. Vzhled je doplněn stejně nabušenou výbavou, která se stejně jako u jeho staršího bratříčka Volvo XC90 ani nevejde na formulář prodejce.

Interiér Volva XC60

Zvenku dokonalý, uvnitř úžasný

Zapůjčený vůz na tvorbu recenze bylo Volvo XC60 B5 AWD AUT PLUS BLACK EDITION což je čistokrevný benzin s dvoulitrovým motorem, který si hravě poradil s dálnicí i polní cestou. Pečlivě odpružený podvozek činí z jízdy pravé potěšení, pohon všech čtyř kol funguje perfektně a bezchybně reaguje i osmistupňová automatická převodovka. Auto krásně sedí a v zatáčkách se chová tak předvídatelně, že jízda okresními silničkami někdy připomíná spíše počítačovou hru.

Zpracování interieru

Limitovaná edice Black edition vypadá skvěle!

Limitovaná Black Edition se pochopitelně projevila i na interiéru vozu, který je nejen maximálně pohodlný a prostorný, ale svým severským způsobem také útulný. Oproti Volvo XC90 sice chybí head up displej, který by informoval řidiče o rychlosti a nejbližší odbočce, dvojice palubních displejů ale odvede stejně spolehlivou práci. Multifunkční kožený volant má logicky rozmístěné ovládací prvky a řidič po chvíli přestane tápat, co které tlačítko znamená a ovládá všechny potřebné prvky po paměti a na jistotu.

Automat pohlídá pruhy i přívěs

Z bohaté výbavy mě hned při první prohlídce příjemně překvapilo rezervní dojezdové kolo v kufru. Přesto je kufr vozu dostatečně prostorný, čtyřčlenná rodina se do něj pohodlně zabalí na celotýdenní dovolenou a ještě zbyde místo na pytel granulí pro převáženého pejska. Řidiče potěší bezdrátová nabíječka ve středovém panelu, stejně jako již zmíněný přehledný středový displej, nabízející všechny dostupné Android aplikace.

O pohodlí posádky se stará ze všech míst ovladatelná dvouzónová klimatizace i LEDkové denní osvětlení, její bezpečí zase pohlídá řada bezpečnostních systémů, jako je ABS, ESP, EDS, protikluzový systém kol, nouzové brzdění, regulace rychlosti nebo asistent rozjezdu. Protože testovaný automobil byl vybaven tažným zařízením, ocenili jsme i asistenta stability přívěsu, stejně jako automatické hlídání mrtvého úhlu nebo asistenta při přejíždění z pruhu do pruhu.

Detail středového tunelu a krásných alu disků

Poměr ceny a výkonu Volvo XC60? Dokonalý

Za cenu necelého jednoho a půl milionu tak zájemce získá dokonale zpracovaný vůz, který snese srovnání s nejlepšími SUV na trhu, drží vysoký standard bezpečnosti, spojovaný se severskou značkou a v poměru cena výkon patří ve své třídě k absolutním vítězům. Nemluvě o tom, že zmíněná cena se týká limitované Black Edition, která upoutá už svým elegantním a promyšleným vzhledem, což se týká jak exteriéru, tak interiéru.

Hodnocení vozu

Hledáte-li rodinný vůz s vlastnostmi sportovního dravce, je XC60 tou správnou volbou. Kdo jednou usedne do černých kožených sedaček, sevře v ruce černý kožený volant, seznámí se s přehledným rozmístěním ovládacích prvků, ten si vůz při první jízdě doslova zamiluje. Těžko se na tomto kompaktním a živém vozu hledají chyby, některé nedostatky vyplynou pouze ze srovnání s vlajkovou lodí XC90. Oproti ní ovšem zaostává pouze v některých prvcích nadstandardní výbavy, co se týče všech systémů potřebných pro bezpečí jízdy i pohodlí posádky, nezaostává XC60 za svým větším bratříčkem vůbec v ničem. Líbila se vám naše recenze? Napište nám a domluvte si testovací jízdu.

Testovaný vůz:

  • Volvo XC60 B5 AWD AUT PLUS BLACK EDITION
  • Motor: 1969 ccm/284 kW
  • Palivo: benzín
  • Cena: 1 458 000 Kč